Коли купатися на Водохреще? До якого часу можна занурюватися в ополонку

Це свято, з кожним роком набирає все більшу і більшу популярність. Все більше людей хочуть доторкнутися до традицій і звичаїв, щоб отримати благодать, надіслану понад.

Багато віруючі з нетерпінням очікують початок свята, щоб набрати святу воду, а також, зануритися в купіль зі студеною водою.

8c51d15348665cf9b157d6b01adc45f0 Коли купатися на Водохреще? До якого часу можна занурюватися в ополонку

Водосвяття відбувається кілька разів, шляхом трехкрантного занурення хреста у купіль встановлену посередині храму 18 січня і 19 січня освячення води у водоймі неподалік від храму.

Після літургії віруючі направляються хрещеним холодом до ополонки, де і відбувається освячення води. Священик занурюючи у воду хрест просить Боже благословення та благодать.

a4ae4783b3e4cb32f5f0ff11064b6066 Коли купатися на Водохреще? До якого часу можна занурюватися в ополонку

Після чину освячення всі бажаючі можуть вмитися або зануритися.

  • Цілющі властивості святої води, набраної в день Хрещення
  • Народні прикмети 19 січня на Водохреща
  • Коли починаються хрещенські морози, і що вони означають

Коли купатися і до якого часу можна пірнати в ополонку на Водохреще?

Свято починається опівночі, в ніч з 18 на 19 число. Пірнати можна вночі або вранці, багато починають купання вже після опівночі, або рано вранці.

Часто, можу сказати, можна це робити і в 5, і в 6, і в 7 ранку. Як правило, радять зробити обряд в першій половині дня.

dcbc7b5970e86817ba10f914720c7be4 Коли купатися на Водохреще? До якого часу можна занурюватися в ополонку

Саме свято починається з молитви, яка проводитиметься у всіх храмах починаючи з 18 січня. Вночі відбувається освячення, представниками духовенства, водойм та спеціально обладнаних місць для купання.

Ця традиція існує як в Росії, так і в багатьох країнах, і пов’язана вона з зануренням у водойму під відкритим небом, коли ще сам Ісус Христос хрестився в річці Йордан. Свято це християнський і пов’язаний з хрещенням Ісуса.

Як відбувається купання в ополонці на Водохреща

Купання, це справа добровільна, ніхто до нього не зобов’язує. Віруючі вважають, що процедура занурення в холодну воду очищає від гріхів, як би змиваючи їх. Але насправді ця процедура відноситься до народних, а не церковним.

099a495af8eddc010e48d061fdb4fd8b Коли купатися на Водохреще? До якого часу можна занурюватися в ополонку

Найважливіше в день свята, відстояти службу і набрати собі святої води, сповідатися і причаститися. Але багато людей, глибоко переконані, що такі процедури йдуть на користь здоров’ю, як духовного, так і фізичного.

Медики стверджують, що короткочасне переохолодження не несе шкоди організму, тому що це позитивний стрес, і звільнення глибинних сил організму, так як після водних процедур температура тіла досягає 40 градусів, при якій гинуть віруси і бактерії.

Підлітки, можуть здійснювати процедуру, але якщо вони підготовлені, і під сувору відповідальність своїх батьків. Як говоритися, якщо я хочу, спробуйте мене зупинити.

9eb6e4c40a54e180d73da7df1169b39d Коли купатися на Водохреще? До якого часу можна занурюватися в ополонку

Процедури пов’язані з купанням треба проводити в спеціально відведених та обладнаних місцях. А якщо ви твердо зважилися, то прислухайтеся до порад.

Поради перед процедурою занурення

  • За тиждень чи кілька днів, робіть процедури контрастного душу або обливання прохолодною водою.
  • Поїжте за 2 години до здійснення обряду, не потрібно наїдатися, а тим більше, передати.
  • Не пийте алкоголь для сміливості, щоб зігрітися. Робити це можна в жодному разі.
  • Підготуйте зручне взуття і одяг, яка легко знімається, і легко одягається. Краще на блискавці, без гудзиків.
  • Перед тим як йти до джерела зробіть кілька присідань щоб розігріти тіло.
  • Візьміть з собою великий махровий рушник, щоб обтерти тіло після процедури.
  • Новачкам з головою опускати в воду не потрібно, особливо при температурі нижче 8-10 градусів.
  • Не забудьте купальні приналежності, це може бути закритий або роздільний купальник, або спеціальна сорочка.
  • Також потрібно подбати про не скількох тапочках, в яких ви можете дійти до купелі.
  • Раджу захопити термос з гарячим чаєм. Це може бути чорний, зелений або трав’яний чай.
  • Йти краще не одному, а з ким-то, це пов’язано з правилами безпеки.
  • Вся процедура, у воді, триватиме не більше 1 хвилини.

35fa62e59df940a16cd24cb5defcd441 Коли купатися на Водохреще? До якого часу можна занурюватися в ополонку

Перед тим як зайти в воду, прочитайте подумки молитву Отче Наш, її можна читати під час процесу переодягання, а перед зануренням сказати:

Господи, визволи мене (ім’я) від усіх хвороб, очисти душу і тіло мої, благослови.

Занурюватися слід перехрестившись, три раз, з головою, але якщо ви не можете поринути з головою, можна цього не робити. Пам’ятайте, що ця процедура добровільна.

cb120c35fed253361656e0e958ca8b2a Коли купатися на Водохреще? До якого часу можна занурюватися в ополонку

З цими питаннями розібралися, тепер давайте обговоримо, кому не слід лізти в холодну воду. Лікарі попереджають, малоймовірно що вся ця процедура позбавить від хвороб, а от шкоди може завдати, особливо людям непідготовленим.

Кому не варто купатися в ополонці

Якщо ви дуже хочете доторкнутися до святині, а по здоров’ю вам це протипоказано. Можна зачерпнути воду в долоню, і вмитися нею три рази. Повірте, це буде ні чим не худі, адже головне віра, чисте серце і щирий намір.

  • Людям з хронічними захворюваннями, маленьким дітям і літнім людям, варто утриматися.
  • Людям із захворюваннями серця і судин (гіпертоній, астмою, аритмією та ін. захворюваннями).
  • Бронхіт і гайморит, хронічний нежить, також слід утриматися.

У місцях для купання чергують бригада швидкої допомоги, рятувальники. Такі місця, як правило, обладнані настилами, протиковзким покриттям, роздягальнями.

b239c0a55877a663ceeaa0a222f33c68 Коли купатися на Водохреще? До якого часу можна занурюватися в ополонку

Не потрібно йти самостійно на річку, часто таке відбувається в селах, дізнайтеся, там теж є місця, де можна доторкнутися до святині. Не потрібно йти одному до річки або озера, в цілях безпеки.

Цілющі властивості святої води, набраної в день Хрещення

Вода набрана в цей день має чудодійну силу, вона не колір і не псуватися, термін її зберігання становить 1 рік. Її потрібно перелити в скляну тару, якщо ви принесли з храму в пластиці.

14439341194dbd41f873c60df7dbfc8d Коли купатися на Водохреще? До якого часу можна занурюватися в ополонку

Це може бути чиста банку або пляшка, закрити кришкою (чистою і сухою), і прибрати від очей, в стіл або тумбочку. Для того, щоб на неї не потрапляли сонячні промені.

Прийшовши додому, потрібно окропити водою кути будинку, обляпати речі, напоїти хворого. Прикладати або протирати хворі місця на тілі. Окропити домашніх тварин.

Як йдеться в Переказі, в цей святий день. Уся вода на землі стає святою, і навіть з-під крана. А не тільки та, яку освятив священик.

b609f0299d617a007f9fb0c1f4d8573d Коли купатися на Водохреще? До якого часу можна занурюватися в ополонку

Вважається, що вона осящается, подібно йорданським водам, в якій хрестився Господь. Також, науково доведено, що вода з 18 на 19 числа, вода змінюючи свою структуру, набуває біологічну активність, яка зберігається протягом 1,5 доби.

65e6ef301c6b3a0463d8c6c02adb5a3a Коли купатися на Водохреще? До якого часу можна занурюватися в ополонку

Але саме, набрана вода в день Богоявлення, вважається найсильніша, і вже 20 числа вона втрачає свої властивості, тому все потрібно робити вчасно.

Народні прикмети 19 січня на Водохреща

Народ роками помічав прикмети, і ви можете звернути увагу на погоду та природу у цей день.

  • Тиха погода, замети і сніг, передвіщали спокійний рік в плані катастроф, епідемій і катаклізмів.
  • Сильний вітер і дощ, вказували на неспокійний час.
  • Багато снігу, вказувало на хороший урожай хліба.
  • Яскраві зірки в ніч з 18 на 19, вказували що буде багато гороху, ягід, і приплід худоби.
  • Сильна заметіль і завірюха, могла сказати про те, що рік буде врожайний.
  • Якщо холодно і ясно, літо буде засушливим.
  • Якщо заметіль, то бджоли будуть гарно роїтися.

f75647371868d6e0f0dacc570a0691c9 Коли купатися на Водохреще? До якого часу можна занурюватися в ополонку

Прийме дуже і дуже багато, всі вони народні, ви також можете помітити яка природа і погода в свято.

Коли починаються хрещенські морози, і що вони означають

Хрещенські морози, це особливий період зими. Зазвичай, січневі морози пов’язують з одним із найшанованіших свят. Згідно зі спостереженнями, багато років, саме в період Хрещення настає найхолодніша пора.

Цей період відносять до одного з 12 церковних свят, цей період зараховують до народження Христа, саме тому, називають Богоявленням, але це одне і теж, тільки назви різні.

eea02b8da6d10eb625e129c97f6914c3 Коли купатися на Водохреще? До якого часу можна занурюватися в ополонку

Офіційно цей день не є вихідним, і якщо він припадає на суботу або неділю, то ми будемо відпочивати.

Хрещенські морози, явище не постійне і тривалість, їх може змінюватися. Навіть якщо до цього зима була теплою, то в свято, в будь-якому випадку, буде зниження температури. Це вже підмічено.

З наукової точки зору не існує таких морозів, але люди продовжують вірити, і будь-які морози в середині січня називають водохресними.

Проводять це свято у колі сім’ї, на столі повинна бути голодна кутя, і частування. Святки підходять до кінця, а з ними і страшні ночі і вечора. Раніше молодь проводила останню ніч з піснями та розвагами. Ось і підійшли до кінця січневі свята, останній з них буде 19 січня.

Хочу всіх привітати, і побажати щастя, благополуччя та здійснення мрій! Всіх з святом!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Всезнайко - Корисні поради